Przepeace

hummus z pieczonym burakiem

hummus z pieczonym burakiem

Ten hummus z pieczonym burakiem jest niesamowicie gładki i kremowy…

Pieczony burak nadaje mu nie tylko intensywnie różowego koloru, ale także słodyczy i delikatnego smaku. Spora ilość czosnku natomiast dodaje mu charakteru. Hummus można podawać wyłożony na talerzu z ulubionymi dodatkami (świetnie smakuje z lekko słonawym serem feta, bobem lub fasolką, chrupiącymi prażonymi orzechami, dodatkową porcją tahini i oliwą). Warto podać do niego ciepłą pitę, chrupiące warzywa lub krakersy. Taki hummus stanowi też świetny dodatek do przeróżnych dań. Najlepiej sprawdza się w sałatkach, wrapach, na kanapkach, jako dip. Zastosowań jest mnóstwo, dlatego warto zrobić od razu większą porcję i przechowywać w lodówce przez kilka dni. 

składniki na hummus buraczany

Przepis

Składniki (na 4 porcje):

  • 400g ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki lub słoika)
  • 1 upieczony burak (ok.150g)
  • 40g tahini
  • 20ml oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z 0,5 cytryny
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • pół łyżeczki soli
  • ewentualnie więcej oliwy lub wody dla uzyskania gładkiej konsystencji

Przygotowanie:

  • Buraka nakłuj widelcem w kilku miejscach, zawiń w folię aluminiową i piecz do miękkości w piekarniku lub air fryerze rozgrzanym do 200°C.
  • Upieczonego buraka ostudź i obierz ze skórki.
  • Ugotowaną ciecierzycę pozbaw łupinek. Następnie wsyp ją do misy blendera lub miski jeśli używasz blendera ręcznego.
  • Do ciecierzycy dodaj pieczonego buraka, tahini, oliwę z oliwek, sok z cytryny, czosnek, sól oraz kmin rzymski. 
  • Całość dokładnie zblenduj, w trakcie zsuwaj hummus ze ścianek blendera, tak by całość była idealnie gładka.
  • W razie potrzeby dolej więcej oliwy lub wody, by uzyskać pożądaną kremową konsystencję. 
  • Gotowy hummus przełóż do słoika i przechowuj w lodówce do 3-4 dni. 

Wartości odżywcze:

Na 1 porcję: 230kcal  13,3g Tłuszczów  18.6g Węglowodanów  8,8g Białka

hummus z pieczonym burakiem

Porady:

  • Zamiast buraka pieczonego można użyć ugotowany. Jednak kolor hummusu będzie znacznie mniej intensywny, a smak mniej słodkawy.
  • Jeśli nie lubicie pikantnego, czosnkowego hummusu dodajcie tylko 1 ząbek czosnku.
  • Hummus warto przygotować w większej porcji na raz i przechowywać w słoiku w lodówce. To świetna baza wielu dań i lunch boxów. Idealnie sprawdza się także jako zdrowa przekąska. 
  • Polecam wypróbować przepis na sałatkę jesienną z dodatkiem hummusu z pieczonym burakiem.
sałatka z hummusem z pieczonym burakiem

 

peace.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *