Przepeace

jesienna sałatka

sałatka z hummusem z pieczonym burakiem

Sałatka zwykle kojarzy się z latem,

kiedy to do dyspozycji mamy mnóstwo świeżych, sezonowych warzyw i owoców. Jest to idealne danie, kiedy upał nie zachęca do spędzania czasu przy rozgrzanym piekarniku czy kuchence. Jednak, kto powiedział, że mamy się z nimi żegnać wraz z nadejściem jesieni? Wystarczy zastosować parę trików by z lekkiej, orzeźwiającej sałaty wyczarować danie, którego smaki i tekstury pieszczą kubki smakowe niczym najlepszy comfort food. Dodajcie do sałaty ciepłe, wyjęte prosto z piekarnika warzywa korzeniowe, chrupiącą z wierzchu i kremową w środku dynię, źródło białka. Oblepcie liście słodko-słonym dressingiem. Na górę jeszcze odrobinę orzechów, pestek czy owoców suszonych i gotowe! Jest to pożywna i sycąca potrawa, choć wciąż stanowiąca lżejszą alternatywę dla jesiennych przysmaków.

Sałatka ta nie należy do najszybszych w przygotowaniu, jednak uwierzcie mi, że czasem warto poświęcić trochę czasu dla takiego efektu!

Dodatkowo większość składników może być przygotowana w większej ilości i przechowywana w lodówce nawet do kilku dni! To świetny wariant dla osób, które nie lubią siedzieć codziennie w kuchni. Można ich używać nie tylko jako element sałatki, stanowią także świetny dodatek do innych dań. Na swoim instagramie prezentuję propozycję podania hummusu buraczanego- zachęcam do zaglądania i czerpania inspiracji. Pieczona dynia smakuje świetnie jako alternatywa dla frytek, dodatek do curry, duszonych warzyw czy wreszcie jako składnik sałatek- kombinacji jest mnóstwo, wystarczy puścić wodze fantazji. Z kolei czerwona cebula marynowana nie dość, że cieszy oko dzięki swojej różowej barwie, to jeszcze świetnie odświeża każdą potrawę. Jest znacznie mniej ostra niż surowa i nie pozostawia specyficznego zapachu w ustach, dlatego idealnie sprawdzi się w daniach do pudełka! Można dodać ją do domowych tacosów, na kanapki, do sałatek, a także zimnych przystawek takich jak hummus.

Przepis

Składniki (na 2 porcje):

  • 100g sałaty
  • 100g rukoli
  • 2 ogórki gruntowe
  • 400g dyni hokkaido
  • 10g oliwy z oliwek
  • 200g piersi z kurczaka
  • Sól, papryka słodka, czosnek granulowany, kmin rzymski, cynamon
  • 20g bułki tartej
  • 100g hummusu buraczanego
  • 60g czerwonej cebuli marynowanej
  • 30g sera feta
  • 20g prażonych pestek dyni
  • 20g suszonej żurawiny
składniki na sałatkę

Marynowana cebula:

  • Jedna duża cebula czerwona
  • 100ml octu jabłkowego
  • 50 ml wody
  • 2 łyżki miodu
  • Sól, pieprz

 

Hummus buraczany:

  • 80g ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki lub słoika)
  • 30g ugotowanych buraków
  • łyżka tahini
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • pół łyżeczki kminu rzymskiego
  • szczypta soli
  • ewentualnie więcej oliwy lub wody dla uzyskania gładkiej konsystencji
składniki na hummus buraczany

  • Dressing:

    • 40g miodu
    • 80g musztardy miodowej lub delikatesowej
    • 2 łyżeczki soku z cytryny
    • Sól, pieprz, dowolne zioła

Przygotowanie:

Marynowana cebula:

  • Obrać cebulę i pokroić wzdłuż, tak by powstały krążki. Pozbyć się białego środka, oddzielić każdy krążek cebuli. Przełożyć do słoika.
  • W rondelku zagotować ocet jabłkowy, wodę, miód oraz przyprawy.
  • Cebulę zalać gorącym płynem, odstawić do wystygnięcia.
  • Zjeść od razu lub przechowywać w lodówce do kilku dniu.

 

Pieczona dynia i kurczak:

  • Rozgrzewamy piekarnik do 200°C na termoobiegu.
  • Dynię kroimy wzdłuż, tak by otrzymać dwie połówki. Nie trzeba jej obierać, gdyż skórka mięknie podczas obróbki termicznej i nadaje się do spożycia. Wydrążamy środek łyżką. Następnie kroimy dynię w kostkę. Dodajemy oliwę oraz przyprawy (polecam użyć soli, papryki słodkiej, czosnku granulowanego, kminu rzymskiego i odrobiny cynamonu). Dokładnie nacieramy dynię, tak by była równomiernie przyprawiona.
  • Przekładamy dynię na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika.
  • Pierś z kurczaka kroimy na równe paski, doprawiamy wedle uznania. Następnie obtaczamy kawałki kurczaka w bułce tartej.
  • Układamy kawałki piersi na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Kiedy dynia zaczyna się rumienić (po ok. 10 minutach), wkładamy do piekarnika pierś z kurczaka.
  • Wyjmujemy, gdy dynia i kurczak będą przypieczone (ok. 10 minut).

 

Hummus buraczany:

  • Wszystkie składniki hummusu należy dokładnie zblendować.

Można użyć także dobrej jakości kupnego hummusu.

 

Dressing:

  • Jeśli używamy stałego miodu należy go delikatnie podgrzać, tak by stał się płynny.
  • W miseczce dokładnie mieszamy płynny miód, musztardę oraz przyprawy.

 

Sałatka:

  • Na patelni podprażyć pestki dyni, odstawić do wystygnięcia.
  • Przygotować dwie spore miski. Wyłożyć je porwaną na drobne kawałki sałatą oraz rukolą.
  • W rogu miski rozsmarować porcję hummusu.
  • Ogórki zetrzeć na tarce lub obieraczce do warzyw na cienkie paski, wyłożyć na sałatę.
  • Dodać pieczoną dynię, pierś z kurczaka oraz cebulę marynowaną.
  • Wierzch sałatki posypać kruszoną fetą, pestkami dyni oraz suszoną żurawiną. Polać dressingiem.
  • Sałatka najlepiej smakuje na świeżo, kiedy dynia i kurczak są wciąż ciepłe. Nadaje się ona idealnie także, jako lunchbox. Jednak należy wtedy wystudzić wszystkie składniki przed skomponowaniem sałatki.

Wartości odżywcze:

Na 1 porcję: 585kcal  19,6g Tłuszczów  65,9g Węglowodanów  37,9g Białka

Porady:

  • Jeśli chcecie zrezygnować z dodatku mięsa, wystarczy zamienić pierś z kurczaka na większą ilość sera feta.
  • W wersji wegańskiej ser oraz kurczaka można zamienić na pieczone kostki tofu. Natomiast miód na syrop z agawy.
  • Jeśli nie przepadacie za dynią, można zamienić ją na pieczone bataty lub marchewki (charakteryzują się podobną strukturą i słodkawym smakiem).
  • Jeśli podgrzewacie miód, należy uważać by nie osiągnął wyższej temperatury niż 60°C, w przeciwnym razie straci on swoje właściwości prozdrowotne.
  • Warto przygotować humus, pieczoną dynię oraz cebulę marynowaną w większej ilości i używać ich przez kolejnych kilka dni jako dodatki do posiłków.
  • Sałatka sprawdzi się idealnie jako lunchbox, można przygotować ją na świeżo lub poprzedniego dnia i przechowywać w lodówce.
  • Zamiast hummusu z dodatkiem ugotowanego buraka możecie przygotować hummus z pieczonym burakiem. Będzie wtedy słodszy, a kolor będzie jeszcze bardziej intensywny. 
sałatki z dynią i hummusem

 

peace.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *