Przepeace

cake pops

waniliowe ciasto na patyczkach oblene białą czekoladą

cake pops

Cake pops – czyli lizaki z ciasta zatopione w kruchej czekoladzie…

Porównałabym je do bajaderek, które często robi się z resztek ciast i oblewa czekoladą, obtacza w orzechach lub wiórkach kokosowych. Tylko trochę ulepszone. Mają cieszyć oko i oczywiście podniebienie! Opcji jest mnóstwo. Cake pops można przygotować z różnego rodzaju ciasta. Najlepiej sprawdza się tu klasyczne ciasto piaskowe (jak np. muffiny lub baka), red velvet cake, ciasto czekoladowe. Upieczone ciasto należy wtedy dokładnie rozdrobnić i wymieszać z dowolnym kremem. Następnie uformować kulki, wetknąć w nie patyczki i dokładnie oblać czekoladą. Takie oryginalne podanie słodkości zachwyci każdego!

Cake pops to nowe zero waste!

Nie bez powodu mówi się, ze jest to sposób na wykorzystanie nieudanego wypieku. Po rozdrobnieniu, wymieszaniu z kremem i zgnieceniu ciasta, nikt nie zorientuje się, ze wyszedł nam zakalec! Jest to też sposób na wykorzystanie resztek ciasta. Jeśli musimy ściąć górę tortu by uzyskać idealny blat lub wykrawamy pożądane kształty, zamiast wyrzucać resztę możemy zrobić z nich cake pops’y. Znajdziecie tu przepis na ciasto, z którego zwykle robię cake pops, możecie jednak zamienić składniki wedle uznania (w odpowiednich proporcjach). 

cake pops

Przepis

Składniki na 18 cake pops:

Ciasto:

  • 300g mąki 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 90g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 250ml mleka
  • 100ml oleju rzepakowego
  • szczypta soli

*  lub ok.600g dowolnego ciasta

Krem:

  • 200g mascarpone
  • 100ml śmietanki 30%

Polewa:

  • 300g białej czekolady
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • kilka kropli czerwonego barwnika spożywczego

Przygotowanie:

  • Nagrzej piekarnik do 180°C. Formę do babeczek wyłóż papilotkami (ja używam sylikonowej formy, która nie wymaga użycia papilot).
  • W misce połącz mokre składniki ciasta. Dodaj cukier i cukier waniliowy, wymieszaj.
  • Do mokrych składników wsyp przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dokładnie wymieszaj, jednak nie za długo, by ciasto było puszyste po upieczeniu.
  • Gotową masę przelej do formy na babeczki. Powinno wyjść 12 babeczek. 
  • Piecz babeczki przez ok. 20 minut. Następnie wyjmij z piekarnika i studź na kratce.
  • Z całkowicie wystudzonych babeczek zdejmij papilotki. 
  • Ciasto dokładnie rozdrobnij dłońmi lub blenderem. 
  • W osobnej misce ubij mascarpone ze śmietanką. Dodaj krem do ciasta i dokładnie połącz (zagniatając kulę).
  • Podziel ciasto na równe części (można użyć w tym celu wagi kuchennej lub łyżki do lodów). Powinno wyjść ok.18 sztuk.
  • Każdą porcję ciasta dokładnie zgniataj i formuj z niej kulkę. Gotowe kuleczki umieść w zamrażarce na 10-15 minut.
  • W tym czasie przygotuj polewę. W kąpieli wodnej rozpuść 3 tabliczki białej czekolady z łyżką oleju kokosowego.
  • Przełóż polewę do wysokiej miseczki (by łatwiej było w niej maczać każdy lizak). Dodaj czerwony barwnik spożywczy, by uzyskać różowy kolor i dokładnie wymieszaj. 
  • Gdy czekolada przestygnie, wyjmij ciasto z zamrażarki.
  • Końcówkę patyczka do lizaków maczaj w czekoladzie a następnie wbijaj w kulkę ciasta (mniej więcej do 3/4 wysokości).
  • Następnie każdy lizak maczaj lub oblewaj dokładnie polewą czekoladową i odtsaw do stężenia (najlepiej na płaskiej desce lub tacy wyłożonej papierem do pieczenia).
  • Możesz dodatkowo udekorować cake popsy. Ja użyłam przekrojonych na pół orzechów laskowych i gałązek tymianku. Ułożyłam dodatki gdy czekolada była na wpół stężała, tak by z niej nie spłynęły. Dodatkowo gotowe lizaki spryskałam złotym brokatem w spray’u. 
cake pops

Wartości odżywcze:

Na 1 cake pop: 301kcal  19,3g Tłuszczów  27,3g Węglowodanów  4,7g Białka

Porady:

  • Cake pops najlepiej wychodzą z ciasta piaskowego. Można jednak użyć dowolnego ciasta lub mieszanki resztek różnych ciast. Świenie wychodzą czekoladowe cake pops’y z brownie. Należy wtedy zagnieść dokładnie ciasto bez dodatku kremu i użyć go jedynie gdy kulki będą się kruszyć (brownie jest bardzo wilgotne samo w sobie).
  • Do polewy można użyć dowolnej czekolady oraz barwników spożywczych gdy używamy czekolady białej. 
  • We wnętrzu ciasta można ukryć orzechy, owoce lub krem. Będzie to dodatkowa niespodzianka po przegryzieniu lizaka. 

peace.

2 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *