Przepeace

Poko Bakery - dobre śniadanie we Wrocławiu

Poko Bakery - dobre śniadanie we Wrocławiu

Poko Bakery, czyli gdzie zjeść dobre śniadanie we Wrocławiu…

Poko to niewielki lokal znajdujący się w centrum Wrocławia, a dokładnie w Pasażu Pokoyhof. To zagłębie wrocławskich knajp i choć nie brakuje tam świetnych miejsc na śniadanie (Charlotte, Central Cafe, Szynkarnia…), Poko wpasowało się idealnie w klimat tego miejsca. Przyciąga do siebie nie tylko zapachem świeżo wypieczonego pieczywa, ale przede wszystkim przepięknym wnętrzem. Zdobna witryna, w której ułożone są ich kuszące wypieki, niewielkie stoliki, postarzane lustra w złotych ramach i półki uginające się od puszek włoskich pomidorów. W lokalu króluje modny w ostatnim czasie odcień zieleni i złoto, dużo złota! Mimo to, całość prezentuje się niezwykle klimatycznie i ze smakiem. Jak to mówią: złote, a skromne…

Poko Bakery Wrocław

Poko Bakery – piekarnia w centrum Wrocławia.

Poko swe istnienie na gastronomicznej mapie Wrocławia rozpoczęło od… lodów! Spoko Lody z czasem porzuciły S i zaczęły skupiać się na wypiekach… Zawsze zastanawiałam się co z lodziarniami, które na wiosnę otwierają się masowo, a w zimie stoją zamknięte. W Poko znaleźli rozwiązanie. Po sezonie letnim całkowicie zrezygnowano ze sprzedaży lodów, a na ich miejsce w witrynie piekarni pojawiły się różnorodne wypieki.

No właśnie, a skoro o różnorodności mowa…

Wchodząc do piekarni można odnieść wrażenie, że właściciele konceptu nie mogli zdecydować się na jedną drogę. Na pierwszy rzut oka to niewielkie włoskie deli, w którym zjecie focaccie na kawałki z przeróżnymi dodatkami, wypijecie włoską kawę i zjecie gelato (w sezonie letnim). Chwilę później zauważacie francuskie bagietki, brioszki i błyszczące croissanty. Aż wreszcie zorientujecie się, że nie brakuje tu także duńskich przysmaków – słodkości z wielowarstwowego, laminowanego ciasta. Są pyszne cynamonki i nieziemskie kardamonki (must eat!) Nie brakuje też klasycznych wypieków – chałki, chlebów i bułeczek. Tak jak wspomniałam, ktoś mógłby powiedzieć, że nie ma w tym konkretnego kierunku. Moim zdaniem jest. I to jak najbardziej właściwy kierunek. Po co decydować się na otwieranie piekarni francuskiej, włoskiej, skandynawskiej czy polskiej, skoro można wziąć wszystko co najlepsze z każdej z tych kuchni i otworzyć koncept ze świetnym pieczywem, po prostu. Czy istnieje lepsze śniadanie niż francuski rogalik z wytrawnymi dodatkami, popity świeżo zaparzoną (przez kogoś) kawą, a na osłodę życia zagryziony mięciutką, aromatyczną kardamonką? No dobra, może moja glutenowa dusza trochę zabrnęła za daleko w tych fantazjach… W każdym razie, dla mnie pomysł na Poko jest naprawdę Spoko!

Dobre śniadanie w centrum Wrocławia
Śniadanie we Wrocławiu
wypieki rzemieślnicze Poko Wrocław

Poko Bakery – różnorodne wypieki z całego świata.

Myślę, że koncepcja ta ma również drugie dno. We Wrocławiu nie brakuje turystów z różnych zakątków świata, ale brakuje… śniadaniowni, która serwuje posiłki, do których przywykli mieszkańcy Włoch, Francji czy Hiszpani. Chodzi o lekkie śniadanie złożone np. z rogalika i kawy. Coś niewielkiego, słodkiego i szybkiego! Wszystkie pozycje z menu wystawione są na ladzie, po zamówieniu można zabrać je ze sobą od razu na wynos lub zjeść przy stoliku. Na zamówiony posiłek i kawę czeka się zaledwie kilka minut. To świetna informacja dla tych którzy chcą przekąsić coś w biegu, przed pracą, podróżą czy zwiedzaniem. Nastawienie na klientów zagranicznych można zauważyć po samej stronie internetowej piekarni. Jest napisana w całości w języku angielskim. No cóż, nie tylko wypieki są internacional. Dodatkowym atutem Poko Artisan Deli są ich ceny. Nie mówię, że jest bardzo tanio, ale przyzwyczajeni cenami w rzemieślniczych piekarniach, możemy dojść do wniosku, że tu jeszcze nie oszaleli. Każdy wrocławianin zna chyba kontrowersje związane z drożdżówkami z Gigi, których ceny sięgają 16 zł… Tu brioszkę z wiśniami i serkiem kupicie za 4,5 zł, cynamonkę za 6 zł, chleb na zakwasie za 6,5 zł, a bagietkę francuską za 5 zł.

Ale o śniadaniu we Wrocławiu miała być mowa! W Poko zjecie pyszne, leniwe śniadanie w niedzielę, ale nie tylko…

O poranku królują pozycje śniadaniowe! Przygotowane na świeżo kanapki, croissanty ze słodkimi i wytrawnymi dodatkami, chałka i focaccia. Do tego smaczna włoska kawa. Bez udziwnień. Wszystko proste i przede wszystkim jakościowe. Jak chwalą się sami na swojej stronie, stawiają przede wszystkim na najlepsze składniki, dopracowane receptury i przygotowywanie wypieków z pasją i sercem włożonym w każdy etap produkcji chleba i innych wyrobów. Mimo, że lokal jest niewielkich rozmiarów, znajdziecie tu kilka stolików. Każdy pomieści 2-3 osoby, więc nie polecam tego miejsca na wyjścia w większej grupie. Jednak na leniwy poranek w towarzystwie książki czy znajomego jak najbardziej warto się wybrać do Poko. Wychodząc nie zapomnijcie zabrać ze sobą chleba żytniego z fermentowanymi nasionami orkiszu (7 zł), pszenno-żytniego z rodzynkami lub orzechami włoskimi (8 zł) lub bagietki pszennej (5 zł). W tygodniu świetną opcją jest zajrzenie rano do piekarni, chwycenie croissanta (5 zł) z migdałami (8 zł) czy brioszki z dodatkami (4,5 zł) i kawy na wynos. Dzień od razu zapowiada się przyjemniejszy…

piekarnia Poko Wrocław

FAQ – najczęściej zadawane pytania:

1. Gdzie znajduje się Poko Bakery?

Poko Bakery znajduje się w centrum Wrocławia. To niewielki lokal w Pasażu Pokoyhof, a dokładnie przy ul. Sw. Antoniego 2/4.

2. Czy w Poko mogę zjeść na miejscu?

Tak, w lokalu jest kilka stolików, przy których można zjeść i napić się kawy.

3. Jakie są ceny wypieków Poko?

Według mnie, ceny są średnie. Chleby kosztują 6,5-8zł, słodkie wypieki 4,5-8zł, a focaccia z dodatkami 11-13zł.

4. Jak długo czeka się na zamówienie w Poko Bakery?

Wszystkie wypieki są  wyłożone na ladę, zamówienie wydawane jest wydawane od razu. Na kawę czeka się zaledwie kilka minut.

peace.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *